Laget en digital innsamlingsaksjon

Sigurd laget sin egen digitale innsamlingsaksjon på nettsidene til Plan. Her har han blant annet samlet inn penger til skolegang for barn i Liberia.

Sigurd laget kaker og puttet dem på fine glass. Etterpå solgte han kakene. Pengene gikk til innsamlingsaksjonen. 

- Det er så gøy at jeg godt kunne gjort det hele året, sier Sigurd.  Hele fire ganger har han laget innsamlinger. 

Det hele begynte julen 2014. Sigurd var ni år, og mamma Brit Vie - som hadde laget pakkekalender til ham i åtte år - syns det kunne være greit med en ny vri: I stedet for å  skulle Sigurd gi.

– Jeg fant ut at Plan Norge hadde en ordning for å starte sin egen innsamlingsaksjon på web. Det tenkte jeg måtte passe godt til en kalender, forteller hun. I stedet for å pakke inn små kalendergaver, laget hun oppgaver: 

Hver dag i desember fikk Sigurd en oppgave som han skulle gjøre for å tjene penger. Det kunne for eksempel være å pante flasker eller lage julepynt som han solgte på jobben til pappa. Foreldrene hjalp ham med å sette inn pengene på innsamlingsaksjonen, og han kunne se hvordan pengebunken på nettsidene vokste fra dag til dag.

Sigurd fortalte om innsamlingen til venner og familie, og mange ville bidra. Klassekamerater hjalp til med å samle inn penger og familien engasjerte seg i arbeidet. Da lokalavisa skrev om innsamlingen, begynte også fremmede å støtte innsamlingen. 

Brit foreslo vanlig pakkekalender året etter, men Sigurd har i årene etter vært fast bestemt på at han i stedet vil lage sin egen innsamlingsaksjon. Selv om pakkekalenderen er borte, har Sigurd fått en pakke på søndager i adventstida. Allikevel er det innsamlingsaksjonen som har vært det mest spennende: Det første familien har gjort hver morgen i adventstida, er å sjekke om innsamlingen vokser. Det fjerde året, styrte Sigurd innsamlingsaksjonen selv. Mamma Brit laget ikke lenger en aktivitetskalender. 

Sigurd drikker julebrus.

Fra julebrusen er til salgs i butikken, er Sigurd i gang med sin egen innsamlingsaksjon. 

Men hvorfor gjør han denne jobben, år etter år? 

– Det er viktig at barn lærer seg å lese, skrive og regne. Alle barn skal få gå på skole, ikke bare de som bor i rike land, sier han.

 

Tips og triks

Til andre som har lyst til å prøve noe lignende, har Brit og Sigurd et par tips:

sigurds innsamling

– Følg med på innsamlingen på nett. Å se stolpen som viser inntektene vokse, er inspirerende. Og det er morsommere å være flere. Venner kan for eksempel gå sammen og bake, lage julekort og lignende, sier Brit. 
      

Her kan du se innsamlingssiden til Sigurd

– Vi har også laget juleengler av gamle bøker og tennbriketter av avispapir, legger Sigurd til. Bare vær så kreativ som mulig, oppfordrer han. Her er andre eksempler på ting han gjorde for å tjene penger, ofte sammen med familie eller venner:

  • Salg av hjemmelaget julepynt, kakemenn, tennbriketter o.l.
  • Flaskepanting av både familiens og naboers tomflasker.
  • Lotteri, dels med hjelp fra venner. 
  • Auksjon og salg på Facebook av filmer og bøker han hadde vokst fra. 

Julen 2017 skaffet Sigurd inntekter ved å selge juletrær fra egen gård.

Sigurd har fått stor oppmerksomhet for sine innsamlinger. I forbindelse med utdelingen «Norske helter», arrangert av Gjensidigestiftelsen, VG og TV Norge, fikk Sigurd prisen «Årets kroneruller». Han har vært med i Nickelodeons TV-serie «Together for Good» som ble vist i 150 land. I tillegg har den unge innsamlingssjefen vært på NRK Super og God morgen Norge på TV2.

Tilsammen har Sigurd sine innsamlingsaksjoner de siste tre årene samlet inn mer enn 160 000 kroner. Pengene har gått til skoler i Liberia og Nepal, og til San-folket i Zimbabwe.